Birçok yaşam alanında bulundurulması zorunlu olan yangın dolabı su ve köpürtme sistemlerini kullanarak yangınların söndürülmesini sağlamaktadır. Yangin dolabi bulundurulması zorunlu olan alanlar ve binalarda bulunan kişiler çeşitli kurallara ve projelendirmelere göre bu dolapları konumlandırmak durumundadır.
- Yüksek Binalar
- Kapalı alanı 1000 m2’den büyük imalathane
- Depo
- Otel-motel
- Sağlık ve eğitim amaçlı kurulmuş olan binalar
- Kapalı alanı 2000 m2’den büyük tüm binalar
Yangın dolabı bulundurulması zorunlu olan alanlardır. Firmamız bina ve çeşitli alanların ihtiyacı olan yangın dolabı, yangın dedektörü ve bu ürünlerin projelendirmesiyle birlikte sizler için güvenle yangın sistemlerini konumlandırmaktır. Yasal mevzuatlarca belirlenmiş kurallar çerçevesinde uzman ekibimiz yangın önlemleri alanında sizlere kaliteli bir hizmet sunmaktadır. Yangın dolabının nasıl olması gerektiğini belirtmemiz gerekirse;
- Dolap içerisinde bulunan yassı hortum ana çapı 50 mm’yi, uzunluğu ise 20 m’yi geçmemesi gerekmektedir
- Lüle kapama, püskürtme veya fıskiye yapılmalıdır. Üçü birden de projeye dahil edilebilmektedir.
- Dolap tasarım debisi 400I/dak ve tasarım basıncının 400kPa olması şarttır
- Lüle girişlerdeki basınç 900 kPa’yı geçmemesi için basınç düşürücü ile birlikte kullanılır.
Bu teknik sistemlerin uygulanması ve kontrol edilmesi sonrasında binaları ve kapalı alan ölçümleri fazla olan yerlerde dolaplar arası 30 metreyi geçmeyecek şekilde yerleştirme yapılmalıdır. Her katta yangın dolabı bulunmak zorundadır. Tek kat düzeninde bulunan imalathane ve atölyelerde 1000 m2’den büyük alana sahiplerse yangın dolabı projesi yaptırılması gerekmektedir.
Yangın Söndürme Dolabı
Yangın söndürme dolabı iç teçhizatlarının eksiksiz olarak konumlandırılması gerekmektedir. İşletme ve yaşam alanlarınız için yaptıracağınız projelerde dolapların doğru sistem ile yerleştirilmesi ve bu sistemlerin içeriklerinin tam olması gerekmektedir. Yangın söndürme dolabının içerisinde;
- Yanmaz elbise
- Çok maksatlı çizme
- Yağmurluk
- Eldiven
- Toz maskesi
- Baret
- Atlama çarşafı
- Yangın battaniyesi
- İlk yardım seti yer almalıdır.
Bu ürünleri yangın müdahale ekiplerinin kullanması gerektiğini lütfen unutmayınız. Yangın söndürme dolaplarında yer alacak malzemelerin kalitesine çok dikkat edilmelidir. Yangının sebep olacağı zarar ve yıkımlar geri döndürülemez olduğu için gerçekleştirilecek projelerin özenle bir şekilde hazırlanması ve hazırlanırken tüm kurallara riayet edilmesi büyük önem arz etmektedir. Yangın söndürme dolabı için gerçekleştirilecek testler de sistemlerin yangın anında doğru çalışabilmesi için oldukça gereklidir. Basınç testi ve su kaçak testi mutlaka yapılmalıdır. Bu testler ‘Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe’ tabi olarak uygulanmaktadır. Yangın söndürme dolapları kullanılması gerektiğinde ilk olarak yangın dolabına gidilir ve açılır. Ardından yangın hortumu açılır. Yangın vanasının da açık konuma getirilmesinin ardından yangın olan bölgeye basınçlı su ile müdahale edilir. Dolap içlerinde yer alan yangın malzemelerinin ve yangın sisteminin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Doğru ve kaliteli projelendirme sistemleri, ilk aşamada gerçekleştirilmesi gereken detayları sizlere göstermiş olacaktır. Ancak zamanla yangın sistemlerinde oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmek için uzmanlar tarafından kontrol edilmesini sağlamalısınız.
Sahra Tipi Yangın Dolabı
Yangın dolapları arasında yer alan ve otomatik olmayan bir tür yangın tesisatıdır. Bina tasarımlarında önem verilmesi gereken bir sistemdir. Sahra tipi yangın dolabı duvara monte edilen ve içerisinde yangına dayanıklı dış kaplamalı katlanmaz hortum barındıran yangın söndürme ekipmanlarıdır. Özellikle bina dışı alanlarda kullanımı yaygındır. Büyük alanlarda ihtiyaca uygun olarak projelendirilmekte ve konumlandırılmaktadır. Aynı zamanda yangın alanlarına dışarıdan müdahaleyi kolaylaştırma imkânı sağlanmaktadır. Ayrı bir su rezervine ve yangın pompasına bağlı olan ve genellikle yangın hidratlarının yanına konulan dolaplardır. TS EN 671-2 standartlarına uygun sistemlerdir. Tıpkı yangın söndürme dolaplarında olduğu gibi belirli kurallara ve yönetmeliklere uygun olarak yerleştirilmeleri önemlidir. Hem bina yangınlarında dışarıdan söndürmeye yardımcı olurken hem de büyük alanlardaki yangın oluşumlarında suya ulaşılmasını kolaylaştırıcı bir sistem ile yangınların kontrol altına alınmasını sağlayabilirsiniz. Sahra tipi yangın dolabı çeşitlerini bahçe ve tarlalarınızda, büyük çiftlik alanlarınızda projelendirerek kullanabilirsiniz. Gerçekleştirdiğimiz projeler can ve mal güvenliğinin korunmasına yönelik tüm tedbirler dikkate alınarak hazırlanmaktadır. Yangın ekipmanlarının tüm özelliklerine hâkim olan ve teknik bilgiye sahip ekibimiz yangın söndürme dolaplarınızın yeterli biçimde yerleştirilmesini sağlamaktadır.
Yangın dolabı yönetmeliği içerisinde yer alan bazı kurallar aşağıda belirtildiği gibidir ve projelendirme safhalarında bu kurallara uyulması zorunludur.
- Toplam kapalı kullanım alanı 10000 m2’den büyük imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık, toplanma ve eğitim binalarında, binaya ait yangın tahliye projeleri, bina girişinde ve yangın sırasında itfaiyenin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde bulundurulur. Bu projelerde; binanın kaçış yolları, yangın merdivenleri, varsa itfaiye asansörleri, yangın dolapları, itfaiye su verme ağızları, yangın pompaları ile jeneratörün yeri işaretlenir.
- Alanlarının toplamı 600 m2’den büyük olan kapalı otoparklarda otomatik yağmurlama sistemi, yangın dolap sistemi ve itfaiye su alma ağızları yapılması mecburidir.
- Kullanım alanı yüksek tehlike sınıfı değilse ve yapıda sadece yangın dolapları sistemi mevcutsa yangın dolapları binanın kullanım suyu sistemine bağlanabilir ve ayrı bir sistem istenmez.
- Söndürme cihazları dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca girilebilir yerlere, yangın dolaplarının içine veya yakınına yerleştirilir. Söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 25 m olur. Söndürme cihazlarının, kapı arkasında, yangın dolapları hariç kapalı dolaplarda ve derin duvar girintilerinde bulundurulmaması ve ısıtma cihazlarının üstüne veya yakınına konulmaması gerekir. Ancak, herhangi bir sebeple söndürme cihazlarının doğrudan görünmesini engelleyen yerlere konulması halinde, yerlerinin uygun fosforlu işaretler ile gösterilmesi şarttır.
Yangın Dolabı Fiyatları
Birçok alan ve binalarda zorunlu olarak kullanılması istenen yangın dolapları kullanacağınız materyallere göre fiyat değişikliği gösterebilmektedir. Standart yönetmeliklere bağlı yangın dolabı fiyatları genellikle benzer fiyatlarda olmaktadır. Yangın sistemi kurmak istediğiniz alanların ölçüleri fazla ise toplu alım işlemlerinizde anlaşma yapacağınız firmalar bulabilirsiniz. Firmamız kullanılacak yangın söndürme dolapları sayısına göre projelerinde revize gerçekleştirmektedir. Bu revizeler yangın esnasında oluşabilecek tehlikelerin merkezi noktalarına ve yakınlarına belirli aralıklarla yerleştirilmektedir. Yangın söndürme dolapları, sahra tipi yangın dolabı ve yangın dedektör cihazları, yangınların büyümesini engelleyici ve etkili söndürme yapılacak bir biçimde konumlandırılmaktadır. Profesyonel ekiplerce kullanılması gereken önemli teçhizatların konumlandırılması işlemi en kolay ulaşılabilecek noktalara yapılmaktadır. Günümüzde ekonomik koşullara göre değişiklik göstermekte olan dolap fiyatları için dikkatli bir araştırma yapmanızı önermekteyiz.
Yangın Tehlikesine Karşı Alınabilecek Önlemler
Evler, iş yerleri, otopark ve oteller başta olmak üzere yangın tehlikelerine karşı alacağınız akılcı yöntemler sayesinde kayıplarınızın önüne geçebilmeniz mümkündür. Erken uyarı sistemi sağlayan cihazlar, yangın büyümesini önleyici basınçlı su sistemleri sayesinde içiniz çok rahat edecektir. Firmamız bünyesinde size özel tasarlanan projeleri satış işlemleri öncesi detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Koruma sistemlerinin en yüksek kalitede gerçekleştirildiğini göreceksiniz. Projelerimizde öncelikli hedefimiz acil durumlarda insan hayatını tehlikeye atabilecek durumları en aza indirgemektir. Uzman itfaiye ekipleri gelinceye kadar yangını kontrol altında tutmanıza olanak verecek sistemler ile maddi ve manevi kayıplarınız minimum düzeyde olacaktır. Yangın tehlikelerine karşı alacağınız önlemleri uzman kişiler tarafından desteklenmiş projeler ile gerçekleştirmeniz daha çok avantaj sağlayacak ve dışardan gelebilecek tehlikelerinde uzaklaşmasını sağlayacaktır.