Yangın, iş güvenliği konusunda ve günlük yaşantıda karşılaşmaktan en çok korkulan tehlikeler arasında yer almaktadır. Yanıcı maddenin ısı ve aynı zamanda oksijen ile birleşmesi sonucunda yanma olayı meydana gelir. Otomatik yangın söndürme sistemleri, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan en hızlı şekilde birleşimin ayrıştırılmasını sağlamaktadır.
Otomatik yangın söndürme sistemleri, ekipmanlarınızı korumak ve binanızda hacim için kullanılmaktadır. Aynı zamanda diğer algılama sistemleri ve uyarı sistemleri ile uyumlu bir şekilde de çalışmaktadır. Belirlediğiniz herhangi bir bölge ya da alanın tamamına profesyonel bir şekilde kurulumu yapılabilir. Otomatik yangın söndürme sistemlerinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- FM 200 otomatik yangın söndürme sistemi,
- Karbondioksitli otomatik yangın söndürme sistemi,
- Davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemi,
- Sulu otomatik yangın söndürme sistemi,
- Tozlu otomatik yangın söndürme sistemleridir.
Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir?
Yangın anında söndürme tüpleri ile uğraşmanıza ve panik yapmanıza gerek kalmadan, pratik ve otomatik bir şekilde olaya müdahale eden sprink otomatik yangın söndürme sistemleri çok kullanışlı ve etkilidir. Bir sprink yalnızca 12 m2 bir alana müdahale edebilmektedir. Alan ne kadar büyük ise kullanılacak olan sprinklerin miktarı da o kadar artmalıdır ki yararı büyük olabilsin. Peki, otomatik yangın söndürme sistemleri nelerdir? Sorusunun cevabını biliyor musunuz? Bu soruyu cevaplayarak otomatik yangın söndürme sistemlerini daha yakından tanıyalım.
- Gazlı otomatik yangın söndürme sistemleri,
- Su kullanılan otomatik yangın söndürme sistemleri.
Gazlı otomatik yangın söndürme sistemlerinde önemli olan sağlık için elverişli olan gazların kullanılmasıdır. Su kullanılan otomatik yangın söndürme sistemleri çok etkin ve tercih edilen sistemler olup, tek riski elektrik kaçağından meydana gelen yangınlarda riskin daha fazla büyümesine neden olabileceğidir.
Yangın sırasında ne kadar kısa süre içerisinde müdahale edilebilir ise o kadar az hasarlı ve çabuk bir şekilde sonuca varılır. Bunun için özellikle fabrika, hastane, okul, depo ve plaza gibi büyük alanlarda otomatik yangın söndürme sistemleri çok önemlidir. Peki otomatik yangın söndürme sistemleri nasıl çalışmaktadır? Bu sistemlerin çalışması çok basittir. Sistem otomatik olduğu için yangın sırasında otomatik bir şekilde devreye girerek su püskürtme işlemi ile yangına müdahale eder. Yangın çıkmadan ısının algılanması ile alarm sistemi anında devreye girerek yangın çıkacağı ile ilgili haber yine otomatik yangın söndürme sistemleri tarafından verilmektedir.
FM 200 Gazlı Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri
Otomatik yangın söndürme konusunda diğer söndürme seçeneklerine kıyasla en çok tercih edilen otomatik yangın söndürme sistemi FM 200 gazlı söndürme sistemidir. Bunun sebebi, kokusuz, renksiz ve uygulandığı alana en az miktarda zarar vermesi gibi özelliklere sahip olmasıdır. FM 200 gazlı söndürme sistemleri, 25 bar basınca sahip tüplerde bulunmakta içerisinde Halon gazına benzer bir yapıya sahip gaz yer almaktadır. Ancak FM 200 içerisinde herhangi bir kimyasal yer almamaktadır. Tamamen fiziksel olarak kullanılan yangın sistemidir.
FM 200 gazlı otomatik yangın söndürme sistemlerinin tercih edildiği yerler şu şekildedir:
- Bilgisayar odaları,
- Telefon santralleri,
- Veri merkezi odaları,
- Güç dağıtım merkezleri,
- Hızlı bir şekilde alev alabilecek olan tüm sıvı depolarında ve banka saklama kasalarında tercih edilebilir.
Karbondioksitli Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri
Karbondioksitli otomatik yangın söndürme sistemi, çoğunlukla insan bulunmayan ortamlarda tercih edilen sistemdir. Bunun sebebi, dışarıya salmış olduğu gaz insan sağlığına zarar vereceğinden ötürü çok tehlikelidir. Sistemin çalışma prensibi, ortamın ısısını düşürmesi ya da ortamda yer alan oksijenin hızlı bir şekilde azaltılmasıdır. Karbondioksitli otomatik yangın söndürme sistemleri bölgesel olarak kullanılmasından ve dakikalar içerisinde çözüm ürettiğinden ötürü hassas cihazların olduğu ortamlarda tercih edilmektedir.
Davlumbaz Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri
Davlumbaz otomatik söndürme sistemi, yangını engellemek için kullanılmaktadır. Genel olarak mutfaklarda tercih edilmektedir. Isı oranı yüksek olan mutfaklarda bu çeşit yangınlar sık sık meydana gelmektedir. Davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemlerinde PH değeri düşük olan potasyum karbonat bazlı sıvılar kullanılmaktadır. Sistem devreye girdiği zaman içerisinde depolanan bu sıvı çok kısa bir süre içinde alana yayılarak yangını engellemektedir. Bu sıvının amacı alevin oksijen ile temasını tamamen kesmektir. Bu sayede mutfakta ortaya çıkacak olan büyük bir yangını öncesinde önlemektedir.
Davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemlerinin tercih edildiği yerler şu şekildedir:
- Alışveriş merkezleri,
- Oteller,
- Lokantalar,
- Hastaneler gibi sık sık yemek üretimi yapılan bölümlerde tercih edilmektedir.
Sulu (Sprinkler) Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri
Sulu yangın söndürme sistemleri pek çok risk durumu göz önünde bulundurularak kurulan otomatik yangın söndürme sistemidir. Bu durumlardan bazıları; donma riski, raf düzeni, uygulanacak bölgenin deprem bölgesi içinde olup olmadığı gibi etkenlerdir. Sulu otomatik yangın sistemlerinin aynı zamanda 4 çeşidi bulunmaktadır. Preaction, deluge, kuru borulu ve ıslak borulu sprinkler söndürme sistemleri olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Son düzenlenen yönetmeliklere göre çeşitli yapı ve bazı binalarda bu sistemlerin uygun olanın kullanımı zorunlu bir hale gelmiştir.
Sprinkler yangın söndürme sistemlerinin kullanımı şu alanlarda zorunludur:
- Konut ve ofis dışında kalan yüksek binalar,
- 30.50 metreden fazla olan ofisler,
- 5159 metreden fazla olan apartmanlar,
- 20 araç kapasitesine sahip ve 200 ve üzeri yatak kapasitesine sahip olan tüm pansiyon ve otellerde kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Köpüklü Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri
Köpüklü otomatik yangın söndürme sistemleri, sıvı kimyasallar tarafından çıkan yangınların önlenmesinde tercih edilmektedir. Bu köpükler ortamda yer alan kimyasalların özelliğine göre farklılık göstererek hazırlanmaktadır. Otomatik olmasının yanı sıra manuel olarak kullanılabilir ve meydana gelen yangına kısa süre içerisinde müdahale ederek büyümesi önlenebilir.
Köpüklü otomatik yangın söndürme sistemlerinin tercih edildiği yerler şu şekildedir:
- Ham petrol bulunan bölgeler,
- Jel yakıtı bulunan bölgeler,
- Benzin bulunan bölgeler,
- Nafta bulunan bölgeler,
- Gazolin bulunan bölgelerde meydana gelen yangınların söndürülmesinde hızlı çözümler üretmektedir.
Tozlu Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri
Tozlu yangın söndürme sistemleri diğer otomatik yangın söndürme sistemlerine göre müdahale etme süresi en düşük olandır. Belirli bir alanı söndürmek için de tercih edilmektedir. Tozlu otomatik yangın söndürme sistemleri boru tesisatı ile uygulanmakta ve silindirler içerisinde yer alan tozu azot gazı ile yangın alanına boşaltılmasını sağlar.
Tozlu otomatik yangın söndürme sistemlerinin tercih edildiği yerlerden bazıları şu şekildedir:
- Kimyasal madde üretimi yapılan alanlar,
- Uçak hangarları,
- Boya kabinleri,
- Patlayıcı depoları gibi bölümlerde kullanılmaktadır.
Yangın Söndürme Cihazını Nasıl Seçmeliyiz?
Yangına karşı alınabilecek en önemli tedbirlerden biri de otomatik gazlı söndürme sistemleri kullanmaktır. Otomatik yangın söndürme sistemleri insan hayatını tehlikeye atmadan en kısa süre içerisinde yangının büyümemesini ve engel olunmasını sağlamaktadır. Bu sebeple gerekli olan tüm yapılarda kullanılması şiddetle tavsiye edilmektedir. Yangın söndürme sisteminin kurulumunun yapılacağı yer bir işletme, konut ya da depo alanı ise her biri için söndürme sistemi farklı tercih edilmelidir. Hangi maddelerin korunacağı, nerede kullanılacağı ve hangi amaç ile kullanılacağını belirttiğinizde uzman bir mühendis çalışması ile bölgeye en uygun söndürme sistemi kurulacaktır.